Syndagen 2024 – Ett aktivt liv

För tredje året i rad strömmade synskadade gäster från hela Skaraborgs län till Kulturhuset i Skövde för att lyssna till insiktsfulla och underhållande föredrag, studera nya hjälpmedel och umgås med nya och gamla vänner.

Syndagen är ett samarrangemang mellan SRF Skaraborg och Livskvalitetsprojektet med finansiering från Synskadades Vänner Skaraborg. Ordförande i Synskadades Vänner Jan W Carlsson hälsade gästerna välkomna, syntolkade lokalen och informerade om bakgrunden till Livskvalitetsprojektet vars syfte är att höja livskvaliteten för synskadade i Skaraborg med stöd som samhället inte tillgodoser.

Synskadades Vänner är en liten men kapitalstark förening som betalar ut bidrag till enskilda synskadade, de synskadades organisationer och till bl.a. ögonforskningen vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Sammanlagt handlar det om cirka 6 miljoner kronor årligen.

Projektet har för närvarande 133 deltagare. Deltagarna har kostnadsfri tillgång till projektets erbjudanden och Jan W Carlsson uppmanade synskadade att anmäla sig och sprida informationen till sina synskadade vänner.

Påverka sin inställning

Moderator för den tredje Syndagen var liksom tidigare år Anna Bergholtz som med trygghet och engagemang ledde dagens program.

Första föredraget höll Monica Thorén, socionom och samtalsterapeut, som förklarade hur hjärnan fungerar och berättade hur man själv kan påverka sitt humör och sin inställning till livet. Monica tog upp några olika vetenskapliga studier på området och presenterade två gäster på scenen; Kjell Karlsson från SRF Hjo-Tibro-Karlsborg som berättade om bowlingkvällar för synskadade och seende och Gunilla Johansson från SRF Falköping vars stora passion för trädgårdar inte lät sig bromsas av synnedsättningen.

Moderator Anna Bergholtz bidrog själv med sitt intresse för inredning och mode. Att hon som helt blind kan intressera sig för detta har förundrat många men Anna berättade om hur hon gör och tänker och om sitt personligt inredda arbetsrum och hur hon väljer sina kläder.

Att synskadan inte är något hinder för att göra det man ”brinner för” var budskapet som tydligt framgick till de 200 personerna runt borden i kulturhusets stora samlingslokal Valhall.

Utställare, konstnärer, studenter och rundvandringar

Tiden före och efter lunchen kunde gästerna disponera efter tycke och smak. Dagens hjälpmedelsutställare visade upp sina hjälpmedel i den stora utställningslokalen Freja. Utställarna var ICAP AB, PolarPrint AB, IRIS Hjälpmedel, Insyn Scandinavia AB och LVI – Low Vision International.

I år medverkade från Synskadade Konstnärer och Konsthantverkares förening Lisbet Malmborg och Anne Mondotter som ställde ut egna och andra föreningsmedlemmars konst i lokalen Kulturiet. Utställningen var väldigt välbesökt och ytterligare ett exempel på att synskadan inte behöver begränsa ett intresse.

Två studenter från Högskolan i Skövde, Caroline Wibjörk och Emma Persson, hade i sitt examensarbete utvecklat en ny ljudsignal vid övergångsställen. De inbjöd målgruppen att komma och testa signalerna i lokalen Balder.

Kulturhuset erbjöd två guidade rundvandringar; Konstmuseet syntolkade utställda föremål och Stadsbiblioteket berättade vad de kan erbjuda synskadade. Båda rundturerna krävde föranmälan och intresset var väldigt stort, båda grupperna var fullsatta.

SRF Skaraborg

När alla återsamlades runt borden i Valhall presenterades SRF Skaraborgs verksamhet av ombudsmannen Britt Artursson och föreningens nyvalde ordförande Claes-Göran Johansson.

SRF Skaraborg är distriktsorganisationen med åtta lokalföreningar, för i fyra fall fler än en kommun. SRF erbjuder samvaro och glädje för både synskadade och deras anhöriga.

Ögonsjukdomar och behandling

Efter att ha ägnat dagen åt alla möjligheter och hjälpmedel som finns för att hantera synskadan i vardagen var det dags för dagens sista talare; ögonläkaren Ylva Friberg Riad från Ögonmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde.

Ylva berättade om flera av de vanligaste ögonsjukdomarna, hur de påverkar synen och vad som kan göras för att underlätta för patienterna. Vetenskapen går ständigt framåt och Ylva gav flera exempel på behandlingar som är annorlunda idag än de var för bara några år sedan.

Efter en omväxlande dag avrundade Anna Bergholtz och Jan W Carlsson från scenen, påminde om Livskvalitetsprojektets hemsida: www.livskvalitetsprojektet.se och hälsade alla välkomna tillbaka till nästa Syndag den 6 maj 2025.

Text: Katarina Stenborg
Foto: Kajsa Thorén

Klicka på bilderna för att se dem i fullskärm. Använd pil framåt och pil bakåt för att förflytta dig mellan bilderna. Högerklicka på bilden (när den är i fullskärm) och välj ”Spara bild som” för att ladda ner respektive bild.