Syndagen

Välkommen till Syndagen i Skövde den 3 maj 2023!

Välkommen till Syndagen i Skövde den 3 maj 2023!

Datum o tid: Onsdagen den 3 maj 2023 kl. 09.00-16.30
Plats: Skövde Kulturhus, lokal Valhall
Anmälan: Anmälan görs snarast, dock senast den 21 april0511-79 80 18, knappval 2, för att tala in ditt namn och telefonnummer. Du blir sedan uppringd om detaljerna.

Syftet
Syftet med Syndagen är att erbjuda synskadade personer i Skaraborg en möjlighet att träffas under trevliga former och ta del av intressant information om hjälpmedel och om ett antal angelägna frågor för synskadade. Arrangemanget ska upplevas som tryggt, välorganiserat och med de synskadade i centrum.

Målgrupper
Synskadade personer i Skaraborg med eventuell egen ledsagare. Deltagare i SRF Skaraborgs Projekt Livskvalitet och dess projektgrupp. De synskadades organisationer. Kommunala syninstruktörer/motsv. Personal vid Syncentralen i Skövde.

Arrangör
SRF Skaraborg och Projektet Livskvalitet arrangerar Syndagen i Skövde. Projektet finansieras av Synskadades Vänner Skaraborg.

Tillgänglighet
Lokalen Valhall ligger lättillgänglig i Kulturhusets källarplan med en egen entré direkt från gatan i korsningen mellan Stationsgatan och Långgatan (mitt för Skövde Resecentrum). Entrén öppnar kl. 9 och är bemannad hela dagen.

Lokalen Valhall kan också nås via Kulturhusets huvudentré från Trädgårdsgatan.

Ekonomiska frågor
Syndagen är kostnadsfri för alla deltagare. Deltagare i Projektet Livskvalitet har rätt att beställa ett s.k. Synsällskap för sina resor till och från mötet, och som personlig ledsagare under dagen. Övriga synskadade har rätt till ersättning för resor till och från arrangemanget för egenavgifter i färdtjänsten, för biljetter i kollektivtrafik eller för resor med bil med 25,00 kr per mil. Blankett för reseräkning delas ut under dagen. 

Innehåll
Värd och ansvarig för dagen är Jan Carlsson, projektledare för Projektet Livskvalitet. Moderator under dagen är Anna Bergholtz (www.annabergholtz.se).

De fem utställarna som visar ett urval ur sina sortiment är:

  • ICAP AB: OrCam läsande glasögon, LäsTV, elektroniska förstoringsglas, punkthjälpmedel, Enklare vardags-hjälpmedel.
  • PolarPrint AB: Aktuella, av VG-region upphandlade synhjälpmedel. Exempelvis läs-tv (förstoring), elektroniska förstoringsglas, läsapparat, gps (orienteringshjälpmedel), punktdisplayer, hjälpmedelsprogram till dator med mera.
  • IRIS Hjälpmedel: Visar de flesta av våra hjälpmedel, bl.a. belysning, fickminnen, telefoni, talande hushållsprodukter, talande textremsa till TV.
  • Insyn Scandinavia AB: Vi visar upp läskameror, talande läskameror, handhållna läskameror, dator med anpassning ZoomText, Jaws och Fusion plus några olika punktdisplayer, datakopplade läskameror, OrCam, läsmaskiner, punktmaskin, olika belysningslösningar, olika tangentbord med stor stil och punktskrift.
  • LVI – Low Vision International: Vi kommer visa upp större delen av vårt sortiment, som består av olika egenutvecklade och tillverkade läskameror, samt punktdisplayer, lampor mm.

De fyra föreläsningarna är:

  • De vanligaste ögonsjukdomarna och behandlingar (ögonläkaren Ylva Friberg Riad)
  • Ledarhundar (representant med ledarhund från Kustmarkens Hundtjänst)
  • Syncentralens verksamhet (representanter från Syncentralen)
  • Smarta telefoner och Artificiell intellegens som hjälpmedel (Claudio Quitral från SRF Riks)

Säkerhet o trygghet
Alla vid tidpunkten gällande regler med hänsyn till Covidsmittan ska iakttas.

Ett stort antal värdar från bl.a. PRO i Skövde har engagerats för att i lokalen bistå med orientering och ledsagning, samt för information. Värdarna och övriga funktionärer bär vita ordensband med den blå logotypen för SRF Skaraborg. Möteslokalen är möblerad i grupper om 12 personer med en utsedd mötesvärd per bord.

Mat m.m.
Kaffe o te serveras kl. 9-10, utdukat vid borden. Vegetariskt, gluten- och laktosfria alternativ finns att beställa i samband med anmälan.

Lunch serveras kl. 12.30-13.30, utdukat vid borden. Vegetariskt, gluten- och laktosfria alternativ finns att beställa i samband med anmälan.

Kaffe o te serveras kl. 16-16.30, utdukat vid borden. Vegetariskt, gluten- och laktosfria alternativ finns att beställa i samband med anmälan.

Inläst information finns att avlyssna på 0511-79 80 18, knappval 1, val 3.

Frågor på förhand kan ställas via 0511-79 80 18, knappval 3.

Informationen finns också som text och tal på Projektet Livskvalitets hemsida:
www.livskvalitetsprojektet.se

Projektet Livskvalitet hoppas att med denna inbjudan kunna locka Dig till en intressant och inspirerande dag under trevliga former!

Varmt välkommen med din anmälan,

Jan W Carlsson

Jan W Carlsson
Projektledare

Program

 

Klockan

Innehåll

09.00-10.00

Ankomst, registrering och fika vid borden o Besök hos utställarna i Freja

10.00-10.30

Inledning och presentation (Jan Carlsson)

10.30-11.30

De vanligaste ögonsjukdomarna och behandlingarna
(Ögonläkaren Ylva Friberg Riad, Ögonmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde)

11.30-12.00

Besök hos utställarna i Freja o Miniseminarium med ICAP AB i Kulturiet

12.00-12.30

Ledarhund – ett levande synhjälpmedel (Robert Jönsson, ledarhundskenneln Kustmarkens Hundtjänst)

12.30-13.30

Lunch med servering vid borden

 

13.30-14.00

Besök hos utställarna i Freja o Miniseminarium med IRIS Hjälpmedel i Kulturiet

14.00-14.45

Syncentralens verksamhet i Skövde (Evelina Holmberg m.fl.)

14.45-15.15

Besök hos utställarna i Freja o Miniseminarium med Insyn Scandinavia AB i Kulturiet

15.15-16.00

Hur kan Smartphones och Artificiell intelligens hjälpa mig? (Claudio Quitral, SRF Riks)

16.00-16.30

Avslutning, fika vid borden och avresa

Utställare

Utställare i FrejaInriktningMiniseminarier i Kulturiet
ICAP AB
Ove Brandberg
https://www.icap.nu/
010-405 68 52
ove.brandberg@icap.nu
OrCam läsande glasögon, LäsTV, elektroniska förstoringsglas, punkthjälpmedel, Enklare vardags-hjälpmedel.  Miniseminarium i Kulturiet kl. 11.30-12.00.  
PolarPrint AB
Thomas Göthbergwww.polarprint.se
010-470 99 30
thomas.gothberg@polarprint.se
Aktuella, av VG-region upphandlade synhjälpmedel. Exempelvis läs-tv (förstoring), elektroniska förstoringsglas, läsapparat, gps (orienteringshjälpmedel), punktdisplayer, hjälpmedelsprogram till dator med mera. 
IRIS Hjälpmedel
Erik Tengvall www.irishjalpmedel.se
08 – 39 94 17 erik@irishjalpmedel.se
Vi kommer att visa de flesta av våra hjälpmedel, bl.a. belysning, fickminnen, telefoni, talande hushållsprodukter, talande textremsa till TV.Miniseminarium i Kulturiet kl. 13.30-14.00. Vi är intresserade av att hålla ett föredrag om ny teknik t.ex. telefoni, talande textremsa till TV.
Insyn Scandinavia AB
Michael Larsson https://insyn.se/ 010-455 04 00 michael.larsson@insyn.se
Vi kommer visa upp läskameror, talande läskameror, handhållna läskameror, dator med anpassning ZoomText, Jaws och Fusion plus några olika punktdisplayer, datakopplade läskameror, OrCam, läsmaskiner, punktmaskin, olika belysningslösningar, olika tangentbord med stor stil och punktskrift.Miniseminarium i Kulturiet kl. 14.45-15.15
 – Vad är OrCam och Vad händer med ZoomText och Jaws.
LVI – Low Vision International
Martin Zamora Nilsson https://lvi.se/ 0470-727700 info@lvi.se
Vi kommer visa upp större delen av vårt sortiment, som består av olika egenutvecklade och tillverkade läskameror, samt punktdisplayer, lampor mm. 
Kustmarkens Hundtjänst AB (ledarhundskennel)
Robert Jönsson https://lwww.kustmarken.se 0522-239 20 kustmarkens@telia.com
Vi kommer att visa upp en ledarhund och berätta om hur vår kennel jobbar med uppfödning, träning av hundar samt utbildning av blivande ledarhundsförare.Föredrag i Valhall kl. 12.00-12.30.
Vi kommer att finnas för besök i Balder.